ژنو: سمل بلوچ، معاون بخش آلمان حزب جنبش ملی بلوچ (بی اِن اِم) در یک برنامه جانبی در جریان پنجاه و یکمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد شرکت کرد که موضوع آن وضعیت نامناسب زنان در درگیری ها بود. وی در این برنامه در مورد مشکلات زنان در بلوچستان صحبت کرد.
وی گفت که مشکلات زنان در بلوچستان با دیگر مناطق جهان متفاوت است. در جاهای دیگر زنان خواستار حق برخورداری از امکانات بهتر هستند در حالی که در بلوچستان زنان فقط خواستار حق زندگی در سرزمین مادری خود هستند.
سمل بلوچ گفت که بلوچستان بین سه کشور پاکستان، افغانستان و ایران تقسیم شده است و بلوچ ها در انقیاد هستند. دانش آموزان بلوچ فرصت تحصیل ندارند. دانشجویان بلوچ از چند روز پیش برای احقاق حقوق خود دست به تظاهرات زده اند.
وی گفت که هیچ امکانات آموزشی در بلوچستان وجود ندارد. اگرچه در برخی مناطق مدارس وجود دارد اما کادر آموزشی در کار نیست. پسران و دختران بلوچ میخواهند درس بخوانند اما رژیم پاکستان به آنها حق تحصیل نمیدهد. بنابراین دانشجویان بلوچ برای تحصیلات عالی به پنجاب پاکستان و سند می روند و در آنجا از آنها سؤالاتی از قبیل این می پرسند که چگونه از تفنگ استفاده کنند و از کدام حزب سیاسی تعلق دارند. فکر نمی کنم اینها سوالاتی باشد که از یک دانشجو باید پرسید.
سمل بلوچ گفت یکی از مشکلات بلوچستان این است که مردان خانواده به اجبار مفقود و زنان در خانه رها شده اند. ماموران ارتش پاکستان به خانهها میروند و زنان را در مقابل چشمان فرزندانشان مورد تجاوز جنسی قرار میدهند. شرایطی که زنان در بلوچستان با آن روبرو هستند را نمی توان با کلمات بیان کرد. زنان بلوچ حتی در خارج از بلوچستان نیز از شر پاکستان در امان نیستند. ما کریمه بلوچ را به خاطر داریم که برای دفاع از حقوق بلوچ کشته شد.
وی گفت که طبق گزارش سازمان ملل، بلوچستان یک منطقه فقیر است اما من اینطور فکر نمی کنم زیرا بلوچستان از نظر منابع غنی است. بلوچستان ساحلی دارد که چین از آن برای منافع خود استفاده می کند. من از سازمان ملل میخواهم که از چین بپرسد که در بلوچستان چه میکند. پروژه چین در مسیر راهداری اقتصادی چین و پاکستان (سی پیک) مردم را مجبور به کوچ اجباری میکند و کسانی که از انجام این کار امتناع میکنند در معرض خطر مفقود شدن اجباری قرار میگیرند.
وی همچنین مشکلات پیش روی زنان پس از سیل اخیر در بلوچستان را مورد بحث قرار داد.
سمل بلوچ گفت که ۶۰ هزار زن باردار آسیب دیده در مناطق سیل زده بلوچستان وجود دارد. بسیاری از زنان در شرایط سیل بچه به دنیا آوردند. در این مواقع مادر یا فرزندان می میرند، دردی که ما نمی توانیم تصور کنیم. رژیم پاکستان نتوانسته است نیازهای آنها را برآورده کند و رسانه های بین المللی نتوانسته اند مشکلات آنها را برجسته کنند. من معتقدم کمک هایی که پاکستان برای قربانیان سیل دریافت می کند در معرض فساد (اختلاس) قرار خواهد گرفت.
منبع: بی ان ام | عکس: بی ان ام